22 de novembre 2010

El bosc dels camaleons. L'escola.

Escola rural. Albert Anker. Suïssa 1831-1910
L'escola rural va tancar al bosc a mitjans anys 70'. Jo gairebé no en tinc records ja que era massa petit quan hi vaig anar, però unes quantes imatges em venen al cap quan intento mirar enrera. Una el petit de can Matagalls enganxant un xiclet al cap de la seva germana gran; ni dir-vos que la senyoreta li va ventar un calbot al brivall que semblava que les campanes de l'església estiguessin tocant a casori. La segona el vell gos de tura català que m'esperava a cals avis quan sortia de l'escola; el seu nom era Valent, i per extensió anomenava així als ninots dels telenyecos que sortien per la tele. La tercera i última els meus companys de classe; mainada de totes les edats del poble que ocupaven els vells pupitres verds que el meu pare va recuperar quan van voler desballestar l'escola.
Ara tot ha canviat; pissarres digitals, pupitres tàctils, calculadores electròniques i científiques, ordinadors d'última generació i pda's multi-funció, tauletes gràfiques i canons de vídeo...
Ric només de pensar el que la pobre senyoreta ens hagués fet aprendre amb tot això, i penso en la frase que ens ha deixat anar avui Gregorio Luri ensenyant-nos el seu telèfon mòbil : "m'hi jugo el que vulgueu que d'aquí a 10 anys aquest mòbil estarà passat de moda i que Homer continuarà estan d'actualitat"

2 comentaris: