09 de juny 2009

El bosc dels camaleons. 17 de febrer.

Un 17 de febrer a París, Carles Casagemas es treia la vida després d'haver intentat assassinar una ballarina del Molin Rouge de qui era amant. Aquest sotrac és considerat l'inici de l'època blava de Picasso. Durant aquest període que va del 1901 fins al 1904, Picasso va pintar un quadre que sempre m'ha cridat l'atenció: "el bevedor d'absenta" o "retrat d'Àngel Fernàndez de Soto". La meva fascinació no rau en el fet de que el mateix Andrew Lloyd Webber el comprés, ni els 29 milions d'euros que en va pagar, ni en els 60 que Christie's en demanava a la seva subasta, ni en com el destrossa Patricia Damiano. M'agrada i punt.
Un 17 de febrer a Nova York, Michael Jordan veia la llum per primera vegada. El proclamat per aclamació, millor jugador de basket de tots els temps és un mirall per a qualsevol esportista. L'esperit de superació que demostrava a la pista, l'instint assassí que encomanava als seus companys, els tirs inversemblants, els salts impossibles, el somriure a la cara, les airJordan, la llengua fora la boca, van fer que l'NBA gaudís de la seva gran època daurada amb Magic Jonhson, Larry Byrd, Charles Barkley o Clyde Drexler.
Un 17 de febrer a Sant Petesburg s'estrenava el Llac dels cignes, ballet de Piotr Ilich Chaikovski. Uns anys després, el mateix dia, Giacomo Puccini estrenva Madama Butterfly a l'Scala de Milà. Curiosament abdues obres no van tenir gens d'èxit el dia de la seva estrena. El sacrifici dels enamorats o de l'esposa enganyada, l'engany de Rothbart a Sigfrid i el de Pikerton a Cio-Cio-San, la màgia del ballet i la potència de la veu, la lluita del príncep amb la seva mare o la de la gheisa amb la seva família, han fet d'aquestes joies els més apreciats i coneguts espectacles clàssics de tots els temps. No sóc un entés en la matèria, però conec molt poca gent a qui aquestes obres tan aconseguides no facin posar la pell de gallina.
Un 17 de febrer el Barça passava per sobre el Madrit al Bernabeu. Rexach, Sotil, Cruyff, Asensi i Marcial entre altres van fer d'aquella victòria un fet reivindicatiu. L'inici d'una nova democràcia s'estava gestant i, per a qualsevol culé aquesta data és de les que no s'obliden.
Un 17 de febrer els segadors va ser escollit com a himne nacional de Catalunya.
Què, mola o no mola el dia del meu aniversari?

5 comentaris:

  1. El final extraordinari!!! També és el dia de l'aniversari de la meva mare!! No és broma!!! Ara, Joan, et faré ràbia... jo vaig nèixer el 20 de novembre... el mateix dia que l'Urruti!!! En fi, gran article dels boscos, el camaleó historiador!!!

    ResponElimina
  2. Mola molt perquè també és l'aniversari del meu germà i el del meu padrí! ;)

    ResponElimina
  3. Has deixat pel final l'única efemèride que apuntaré a l'agenda. Gran recordatori!

    ResponElimina
  4. Frank, no m'ensabonis tant, que penso continuar insistint amb lo de l'esmorzar fins que em convidis.
    Montse, fillola, germaneta, espero que els examens et vagin suuuuuuuuuuuper bé
    Ramón, surts al rincón del vago, ho trobo moooolt bo http://html.rincondelvago.com/el-misteri-de-quintaforca_xavier-fabrega-i-ramon-homs.html

    ResponElimina
  5. he classificat les tres plantes bé!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ResponElimina