11 de març 2012

Ain't got no... I've got life

Potser no ho recordeu, però estic gairebé segur que tots heu vist aquest anunci. Del que si que estic segur és que la cançó us sona.
El seguit d'imatges, se succeeixen amb més a menys encert mirant de concordar amb la lletra de la cançó. Trobo una mica cutre la imatge dels dos maniquins rossos quan diu "no tinc inteligència", no sé què us sembla a vosaltres.
Si no us deixeu apassionar pels cotxes alemanys ni els maniquins rossos, i llegiu la traducció, arribareu a la conclusió que la cançó és un cant a la llibertat. De fet, si llegiu el primer comentari que hi ha al youtube de l'anunci en qüestió, fet per un tal urss2002, veureu que ell en sap alguna cosa més:
"Qué vergüenza de anuncio, una canción dirigida a la lucha de raza negra, a todos aquellos que no han tenido nada... Y se la apodera AUDI! Nada más y nada menos... El maldito sistema se lo traga todo... VIVA NINA SIMONE!! VIVA SU LUCHA!!! Y VIVA SU LEGADO!!!"
En qualsevol cas cal dir que la versió que fa servir AUDI no és exacatament la de la Simone... Si sabeu una mica d'anglès us adonareu que algunes de les estrofes han estat modificades o simplement eliminades per poder-les encavir en el minutet que dura l'anunci.

Nina Simone va ser una lluitadora tota la seva vida. Va haver de marxar dels Estats Units empaitada per la hisenda pública. Es negava a pagar imposotos i culpava, del seu infortuni, al racisme de la societat americana (em sona com a semblant el que li va passar a Lola Flores, o a d'altres artistes espanyols, que marxaven a Miami per no haver de pagar).
De totes maneres la canço Ain't got no... I've got life tampoc acaba de ser seva. És una barreja de dues cançons del popular musical rock "Hair". Nina Simone les va ajuntar, i amb el seu toc, va convertir aquesta banda sonora en "hit" publicitari. Aquesta cançó forma part del disc "Nuff said! Només tres cançons del disc no van ser gravades en el recital que la cantant i pianista oferí a Martin Luther King tres dies després de ser assassinat, i una d'elles era aquesta, que si bé va passar desapercebuda als Estats Units, fou un veritable èxit a Europa.
Nina Simone fou una artista avançada al seu temps, les seves cançons són avui remasteritzades i punxades en un munt de sales de ball i sessions de DJ's.
Això només vol ser un petit homenatge a la seva figura.

3 comentaris: