12 de juny 2010

El bosc dels camaleons. La Pima

Suara era caçant espàrguls al bosc quan de cop he sentit aquest coi de fressa que m'ha fet venir correguents. Amb les presses m'he regirat el junoll, i me'n he donat compte que les romagueres m'han esparrecat els pantalons quan he caigut. Fequis que m'ha costat aixecar-me, i he pensat a buscar un tros de bruc que em fes de gaiatu, però no n'he trobat cap. Quan he sortit de sota el pi gros m'he trobat la canalla que jugaba a bèlit i, m'han ajudat a arribar a l'era. La mestressa espolsava l'alfombra quan he arribat, i li he demanat que em poses un got de codonyac per fer-me passar el susto.
Així parlava el meu avi.


Codonyac (licor de codony)

El codonyac és una beguda dolça ideal per acompanyar als postres, o havent dinat. L'época dels codonys és als mesos de setembre i octubre.

Preparació: Peleu i traieu el suc de tants codonys com pugueu (exprement-los). Aneu amb compte amb les liquadores, ja que el codony és un fruit molt dur!!!. Per obtenir un litre de suc calen dos Kg. de codonys (aprox.). Segons els litres de suc de codonys que tinguem aplicarem les següents mesures als ingredients.

Ingredients:
400g. de sucre per litre de suc de codony. 
Herbes (al gust de cadascú). Maria Lluïsa. Menta de la sopa. Menta romana. Menta del consol. Pela de llimona. Camamilla. Fàbrega. Nou moscada. Clavells. Canó de canyella. Tarongina. Fonoll. Farigola. Tila. Així fins a 40 herbes diferents (més o menys).

Poseu tots els ingredients en una garrafa, tapat amb un got trabucat, i deixeu-ho 40 dies a "sol i serena". Un cop passats aquests 40 dies posseu-ho en ampolles amb un didal d'alcohol (per beure, es clar!!!, també podeu fer servir "orujo" o similars). I ja està llest per beure!!!.

Consells: 

Per perlar els codonys podeu utilitzar una paleta de tallar formatge. Colar-ho abans de posar a les ampolles amb un filtre de café (és una mica lent), així no quedarà pòsit. En posar-ho en les ampolles, observareu que el codonyac encara bull (fa bombolles). No patiu!!!, que ha de bullir tres cops. Manteniu-lo a temperatura més o menys constant (en les ampolles). Al cap d'uns quants anys el codonyac encara és més bo. Talleu els codonys a quadres i passeu-ho per la picadora 123. Si no teniu una premsa, feu servir una mitja per exprèmer la polpa del codony.

5 comentaris:

  1. Haurem de testar-la, oi? Ja es veu, penso jo, que no és pas massa compatible amb els bolets, però si es deixar passar una estona entremig... Una abraçada, simpàtic.
    Ferran

    ResponElimina
  2. GENIAL!

    UN dibuix de camaleonshttp://rogerolmos.blogspot.com/2009/12/una-de-camaleones.html

    ResponElimina
  3. Je, je, je,... La Pima és més mediàtica que els de Casal Rock.

    ResponElimina
  4. Li passaré la recepta a me mare.;)

    ResponElimina